Бутильована вода

Збереженя здоров'я
Для багатьох сьогодні покупка в магазині або замовлення доставки води стали повсякденною справою, адже всі ми знаємо, що якість тієї води, що тече з-під крана, бажає кращого. У спробах зберегти своє здоров’я багато відповідально підходять до вибору тієї води, яку будуть пити вони та їхня родина. Однак слід звертати увагу не лише на саму воду, а й на тару, в якій вона зберігається, терміни її придатності та умови зберігання.
Яка тара використовується для води.
Існує три основні типи тари для бутильованої води:
- ПЕТ-пластик;
- Полікарбонат;
- Скло.
Перший зазвичай використовується для мінеральної та очищеної води об’ємом від 0,33 до 6 літрів. Це легкий матеріал, який добре пропускає сонячне проміння. Зберігати воду у запечатаній пляшці із ПЕТ-пластику можна від 6 до 12 місяців. Повторно використовувати таку тару не рекомендується, оскільки цей вид пластику з часом починає виділяти частинки мікропластику в саму воду.
Бутлі з полікарбонату зазвичай мають великий обсяг 9 або 18 літрів. Це щільніший тип пластику. Запечатану воду можна зберігати до 24 місяців. Більше того, таку тару можна використати повторно.
Скляні пляшки мають невеликий об’єм. Це пов’язано з вагою самого скла та його крихкістю. Хоча скляна тара відмінно зберігає воду придатну для пиття до 2 років і також може використовуватися повторно.
Сам по собі термін придатності води – це комбінація з терміну служби тари, в якій знаходиться рідина, та термін збереження всіх корисних властивостей води.
У відкритому вигляді воду слід вживати протягом 14 днів. Важливо відзначити, що сулія, встановлена в кулер також є відкритою водою, всупереч помилковій думці деяких людей.
Звичайно, якщо випити протерміновану воду, то серйозних наслідків для організму не буде. Однак при постійному використанні такої рідини не слід не тільки очікувати позитивного ефекту від всіх мікроелементів, що містяться в ній, але і зовсім можна отримати серйозне отруєння.
На термін зберігання води впливає та дотримання правил її зберігання.
Правила зберігання бутильованої води
Як і у будь-якого продукту, який людина споживає, у бутильованої води є не лише термін придатності, а й правила її зберігання:
- оптимальна температура зберігання води від 0 до 25° (температурні обмеження стосуються насамперед самої пляшки, а чи не води у ній);
- відсутність прямих сонячних променів (під впливом ультрафіолету активно розмножуються бактерії та мікроорганізми);
- відсутність поряд з тарою хімічних речовин або чогось із сильним запахом (вода може вбирати запахи та небезпечні для здоров’я сполуки;
- зберігання допускається тільки в оригінальній тарі, в якій вода була куплена (при порушенні упаковки термін зберігання не перевищує 14 днів).
При використанні кулера, помпи або інших додаткових пристроїв важливо також стежити за їх справністю та чистотою. Рекомендується проводити дезінфекцію таких пристроїв не рідше ніж 2 рази на рік.
Дотримання цих простих правил збереже термін придатності бутильованої води з доставки до того, що вказано на упаковці.